Bilde av en gate i paris.

Hva kan jeg gjøre i Paris? Vibeke gir oss 9 tips!

Kan inneholde annonselenker

Hva kan du gjøre i Paris?

Jeg er glad i å reise, og skulle gjerne ha reist mye mer. Eller, vil jeg virkelig det? Mye av magien med å reise at jeg ikke gjør det hele tiden, men en gang i blandt.  

Det er jo ikke bare å reise heller, da. Det går litt tid med på å velge land, by og hotell, kanskje sette seg litt mer inn i hva akkurat dette stedet har å by på og om det har det jeg er på jakt etter.

Under researchen kan det komme frem aktiviteter som ikke passer for deg og reisefølge ditt selv om jeg anbefaler det men jeg håper jo at mine tips er brukbare uansett. 

Av alle mine reisemål, så er Paris en destinasjon jeg ofte reiser tilbake til.

Denne byen har så utrolig mye å by på og det var også hit jeg reiste på min første utenlandsreise alene som 18 åring. En fantastisk opplevelse og jeg følte at byen tok godt imot meg. Denne gangen ble det selvfølgelig et billig hotell i Paris.

Senere har jeg reiste med mann og senere også mann og barn, og så alene på en filosofi tur. Ja hit har jeg faktisk reist 10 ganger så jeg føler meg veldig godt hjemme her.  

Det er alltid noe nytt å oppleve og har du som meg, muligheten til å reise flere ganger og så vil  jeg absolutt anbefale deg å velge forskjellige årstider. Hver årstid har sin sjarm, også i Paris. 

Jeg elsker å gå rundt i gatene og bare kikke, sette meg ned på en kafe og spise litt fransk mat og nyte en kopp fransk kaffe. Bare det i seg selv en herlig opplevelse. Men det er så mange andre ting å gjøre, så setter opp noen forskjellige tips til hva jeg mener at du bør få med deg når du er i Paris.  

Le Baron Rouge

Le Baron Rouge i Paris
Hva gjør du hvis du ikke har et bord til vinglasset ditt i Paris? Jo, bruker en søppelkasse i gaten.

Jeg var med på en arrangert reise med fokus på kunst og filosofi i Louvre, og i den anledning var vi hjemme hos en Parisisk bohem Michael som bodde i Latiner kvarteret.

Det var mitt første møte med dette distriktet og jeg ble virkelig begeistret og synes at det på en måte var merkelig at jeg ikke hadde vært her før. Mulig at jeg hadde vært det på en av mine første turer, men nå ga området virkelig et inntrykk hos meg.

Jeg oppfattet det som mer intimt, pulsen var høyere og butikkene hadde rimeligere produkter. Kafeene var tettere og mindre og det fantes spennende klubber med cool jazz musikk.

Spising av østers på panseret på en bil i Paris utenfor Le Baron Rouge
Det er så fullt at serveringen foregår også på utsiden der man tar i bruk søppeldunker, scootere og panseret til bilene som står i gatene -som spisebord.

Vinbaren Le Baron Rouge finner du I utkanten av 11 arrondissement og er svært populær blandt parisierne. Da spises det østers over en lav sko og det drikkes vin. Selv kelneren som åpner østersene gjør dette på utsiden av baren.

Er du ikke så glad i østers så tilbyr de også herlige oster og pølser sammen med baguette og smør. Jeg sier ja takk til begge deler.

For en turist så ligger Le Baron Rouge utenfor allfarvei og vi tok minst 3 forskjellige metroer godt ledet av den lokale bohemen Michael, for å komme dit så enkelt var det ikke.

Men jeg anbefaler deg virkelig å finne frem til baren, noe som er enklere i dag med apper, adresser og gps.

SORBONNE, Paris universitetet

Universitetet ligger i Latinerkvarteret i 5. arrondissement i det sentrale Paris. I nærheten finner du holdeplasser for metro nr 10 og 4 til Maubert-Mutualité og buss nr 21,27,38,47,63,75,86 og 24, og jeg anbefaler at du legger turen innom for å se deg rundt.

For egen del må jeg si at det var med æresfrykt at jeg kikket inn i inngangen til Sorbonne  som er Paris universitet. Tidligere kjente studenter er Marie Curie, Vera Wang, og Francois Mitterand.

Sorbonne ligger i latinerkvarteret og jeg oppdaget det helt tilfeldig når jeg hastet forbi på vei til Jardin du Luxembourg. Hoveddøren var stengt og vi hadde litt dårlig tid før neste arrangement så jeg gikk ikke i gang med å knekke koden til hvordan man kom seg inn der.

Jeg tror nesten av man måtte være med en student eller et fakultetsmedlem for å komme forbi resepsjonen.  Se gjerne på hjemmesiden om du kan bestille en guidet tur. Men det var nesten spennende nok å kikke inn inngangsdøren.


Sorbonne står for meg som litt av en høyborg for utdannelse innen markedsføring, HR, kommunikasjon, helse, psykologi, kunst og design, samt teknologi og innovasjon. Jeg hadde det litt i bakhodet en drøm om å søke meg hit når jeg var ferdig med gymnasiet, men med nye venner og andre interesser glemte jeg det helt frem til nå.

Matmarked i Paris

Paris er kjent for sin gode mat og vi nordmenn har vært raske til å ta etter med oppskrifter fra gastronomiens høyborg. En ting er å smake seg gjennom menyene på de forskjellige restaurantene i Paris, en annen er å gå innom et av de mange matmarkedene du finner rundt omkring i byen.

Vær obs på at de fleste pleier å være stengt på mandager, men er da åpent på søndager.

Jeg anbefaler så absolutt at du tar turen innom et marked. Bare det å se på skinker og oster og frukt og grønnsaker som er pent lagt frem er en opplevelse i seg selv. Og det er en drøm å gå forbi alle bodene å bare se. Det eneste som er trist er at man ikke kan ta dette med seg hjem igjen.

Bruk allikevel anledningen til å be om en smak her og der, og kjøp litt med deg så du kan kose deg litt ekstra til kvelds på hotellrommet. Ikke glem å få med deg en fersk baguette og en flaske vin, så kan du lage i stand et lite herremåltid.

Noen marked er overbygget mens andre er åpne. Og kommer du etter stengetid så er bodene tatt ned og det eneste som minner om markedet er at det er masse vann på bakken etter at de har spylt og vasket etter seg.  

Louvre

Kø utenfor Louvre i Paris

Ønsker du å ta en tur til Louvre kan du gå til en metrostasjon og velge linje nr. 1 eller nr. 7 som begge kjører til Palais Royal-Musée du Louvre. 

Louvre er en mastodont av et museum som har nærmest det aller meste av det kunsten har å by på gjennom alle tidsepoker. Her kan det lønne seg rett og slett å sondere terrenget i forkant, så man går dit man skal for å se det man ønsker å se.

Og et lite tips er at du sparer tid ved å kjøpe billett på nettet på forhånd. Det er faktisk dyrere, men du sparer tid og unngår de lange køene ved inngangen under pyramiden. Vær obs på at det gratis for folk under 18 år. Kjøp billetter her

Jeg fikk igjen se Mona Lisa, denne gangen bak skuddsikkert glass og med vakter rundt. Det var ikke slik når jeg var der for første gang som 18 åring i 1997.

Etter å igjen ha blitt stående og betrakte Mona Lisa gikk vi litt fritt omkring etter egne ønsker og noen av oss ble oppmerksomme på at en mengde mennesker gikk inn et auditorium. Vi fikk lov å gå inn og se og høre, og der fikk satt Umberto Eco og hadde en forelesning.

Vi forstod ikke alt som ble sagt på fransk, men bare det å være i samme rom som ham var helt magisk. Det er desidert mye uforutsigbart man får oppleve i byen. 

Paris om høsten

Paris er en stemningsfull by om høsten også. Om ikke det er voldsomt kaldt så står fremdeles selgerne langs Seinen med sin franske kunst i små vogner. Og det selges klassiske turistbilder med motiv fra både Eiffel tårnet, Sacre Ceur og Louvre.

Bilder som man bare må kjøpe når man er der, men som når man kommer hjem finner ut at ikke passer like godt inn. Det har jeg gjort et par ganger. Men å gå langs Seinen med en varm ullgenser og bare kikke og er du heldig så har bladene en sterk gulaktig farge før de faller av og gir plass for vinteren. 

Jeg synes at det er artig å se folk haste over både små og de litt større og mer berømte broene. Og er du heldig så har de kanskje begynt å selge varme kastanjer i gateboden noe som er veldig typisk fransk. D

et er ikke alle som liker dem, men jeg synes at de er kjempegode. Jeg har opplevd at et lokalt orkester plutselig underholder på et gatehjørne, og når jeg ble litt frossen av det utrolig deilig å gå inn på en kafé og varme meg med et glass varm rødvin.  

Operaen i Paris

Interiør av Palais Garnier i Paris

Bare når jeg nærmet meg operaen Palais Garnier og så de fantastisk gullbelagte figurene oppe på taket så skjønte jeg at dette var en historisk bygning som virkelig var verdt å se på innsiden.

For det kan man selv om man ikke hadde billett til noen forestilling. Operaen ligger i 9. Arrondissement og ble faktisk bygget etter ordre fra keiser Napoleon III i 1875. Den ble brukt som rammen til romanen «Phantom of the Opera» av Gaston Lerouxs hvilket har bidratt til å gjøre den ytterligere kjent.

Det er virkelig en spektaktulær opplevelse å gå opp de storstilte trappene, se opp i taket på de vakre takmaleriene og å bare gå og kikke seg rundt. Jeg anbefaler deg at du tar turen innom. Jeg var her første gang som 18 åring, men husket ikke alle detaljer så det var godt med en liten oppfriskning. Det var mye gull, vakre lysekroner og høyt under taket og å være der 20 år senere med familien min var veldig artig

Førjuls tur til Galeries Lafayette


Jeg kan anbefale deg å ta en tur til Paris før jul og gjør unna juleshoppingen. Jeg synes Paris har mye å by på uansett årstid, men rett før jul så var det utrolig koselig å være der.

Det er uansett alltid morro å gå på shopping når man er ute på reise. Du kan komme over noe helt nytt, eller du finner det du har lett etter en stund.

Paris har flere kjøpesentre og Galeries Lafayette er det mest berømte med sin over 100 års historie og klassiske lokaler i Art Nouveaux stilen.

Å gå rundt i et julepyntet gavemagasin før jul er virkelig en opplevelse som ga meg en skikkelig julestemning. Jeg fikk masse inspirasjon til hvordan jeg kan pynte til jul og handlet med meg ganske så mye julepynt med hjem.

Lafayette har alle de sterke merkevarene og er du som meg så blir det vel til at man kjøper med seg ett og annet plagg. Og alle gavene du vil gi til familien finner du her.

Legger du opp besøket litt i forkant kan du gjøre mye mer enn bare å shoppe. Hva med å booke deg inn på en behandling i velvære avdelingen under den fantastiske kuppelen på toppen.

Du kan ta deg et kurs for å lære å lage Macaroner, eller makroner som vi sier. Jeg oppdaget det først når jeg kom til Lafayette, så mitt tips er at du går inn på hjemmesidene til Galerie Lafayette en god stund før du reiser så har du muligheten i alle fall.

Jeg glemmer heller ikke den fantastiske vin avdelingen de har i de øvre etasjer. Der får du skikkelig behandling, forklaring og høye regninger. Men det var verdt det. Jeg fikk tak i en sjelden vin fra 1991 årgangen, en årgang som var virkelig dårlig for vin på grunn av det dårlige været som feide over vinmarkene. Så den lille avlingen som var igjen ble svært ettertraktet. Og jeg hadde mine grunner til å kjøpe vinen fra nettopp 1991.

Bokhandel, utstyrsforretninger og autentisitet i Paris

Der hvor vi i Norge knapt klarer å handle utenfor en kjedebutikk er det i Paris svært mange bransjer som er kjedeuavhengige. Og det som er så artig når du går inn i en av disse butikkene er at de har så mye forskjellige og så mye rart.

Om du for eksempel går inn i en jernvareforretning så finner du alt fra glass til skruer, poser, syl, lokk til gryter og overtrekk til strykebrett. Her har de alt på stedet og du trenger ikke å vente på at din spesialordre blir sent senere.

Jeg går nesten alltid innom en slik forretning når jeg kommer over den. Både for å se på alt det rare som finnes der, men også fordi jeg opplever en autentisk parisisk stemning for det er jo her de lokale er. Det er ikke mange turister her, nei.

Går du inn i en brukt bokhandel så opplever du mye av den samme stemningen. Det finnes flere av dem i Latinerkvarteret og her skal du være oppmerksom på at du kan finne noen perler av noen norske bøker som for franskmenn er verdiløse men som for oss—ja kanskje du kommer hjem fra Paris og har finansiert hele reisen din!

Yelp har et fint kart hvor du kan finne disse bokhandlene i Paris

Hotell i sentrum av Paris

Eksteriør bilde av inngangspartiet på hotellet Millésime Hôtel i Paris sentrum

Karoline hos reisewiki har tidligere skrevet en anmeldelse og vurdering av hotell i Paris sentrum. Etter å ha vært i Paris altfor mange ganger(kan det bli for mange?), velger jeg fortsatt et sentralt hotell. Det gjør rett og slett storby ferien enklere. Absolutt verdt litt mer penger for beliggenheten.

Nå er jeg ingen hotell anmeldeler, men jeg kan anbefale hotell millesime iallfall.

Spar f.eks penger ved å droppe hotellfrokosten, å heller kjøp en baguette på nærmeste bakeri.

Siste relaterte artikler